Dagar av ingenting....eller jo, såklart - markarbete!

Det har gått några dagar sen sist, inte på grund av att det inte hänt något nytt egentligen, utan för att livet utanför huset varit fullsmackat med jobb. Hej igen till husbloggen säger vi därför!
 
Om det är något jag känner en smygande allergi inför så är det markarbetet. M a r k a r b e t e. Ni vet, sånt där som tar så ofantligt mycket tid och energi, som man inte ens tänkt på från början. Bygga hus, det kommer bli så mycket val, och färgprover, och handtag, och luckor, och vatten och avlopp... Men att huset skulle stå på en före detta skogsmark, på en stabil grund, som dessutom numera är fylld med 100 lastbilslass (minst!) fyllnadsjord, det blev en liten "bonus" som ju är så självklar, men som man inte tänker på i första taget när man ska bygga HUS. Huset huset huset, just ja - marken marken marken. Och jisses vad mycket det är att ordna. 
 
Den där svettiga dagen som jag nämnde i ett inlägg tidigare? Ja, den såg ut så här. 

   
 
 
 
Enstaka träd som lämnats kvar fälldes, stora tallar! Världens bästa skogshuggare (pappa!). 
Vi bidrog bara med att dra stortallarna i snön. En liten inblick i det som komma skall i sommar, det är många träd kvar som ska fällas nu när det börjar klarna var tomtgräns och annat ska gå. Kul, men som sagt svettigt!
 
I samma veva var lantmätaren ut för att göra en första karta inför bygglovssökande.
De första pinnarna sattes, mäktigt. 
 
 
Och sen, det som spätt på marknerverna en aning var det som skedde när våren smög sig på. Tack vare ett cykelbanebygge skulle vi i princip få en mängd fyllnadsmassor upp på vår tomt, någon gång i maj var det sagt. För oss blev det en perfekt tidpunkt då bygglovsansökan skickades in i januari och vi räknade 3 månader för att få beslut. MEN, en torsdag i JANUARI ringer de från cykelbanan, säger att det gått "lite fortare" än de tänkt och undrade om de kunde komma upp och börja tippa massor på vår tomt. 
 
1. Vi hade inget bygglov
2. Marken var full av stubbar och bråten sen avverkningen
3. PANIK
 
Kortversion: Vi fick veta att det gick att söka tillstånd för fyllnad hos Länsstyrelsen. Ringer och får veta att det skulle ta 6 veckor att få tillstånd men ett väldigt smörigt samtal gjorde att beslut togs på 4 dagar istället. Cykelbanearbetet ringde på torsdag. På tisdag fyra dagar senare har vi beslut från Länsstyrelsen. Samma dag hyr vi in en grävmaskinist fort som attan som river upp alla stubbar och bråten. På onsdag kommer cykelbanemassorna, och det är sjuka mängder lastbilslass.
OJ vilken vecka passar kanske bra in här!
 
Teamwork! Tippa lass och platta ut. 
 
På fyllnad och nedanför! "Hej där uppe!". 
 
Allt med fyllnaden gick bra, lite platåkänsla ska jämnas ut men vi har en platt tomt utan stup och gropar. I fyllnadsstressen fick vi också veta att det måste grusas många ton under huset men det är en historia i sig. Superkortversionen är att vi kommer köpa grus på egen hand vilket gav ett lite bättre pris, det var skönt. Det finns ju roligare saker att lägga pengarna på, även om många tusenlappar hamnar under huset.

Och till sist, det vi gjorde i helgen. Påbörja en avstyckning, så att tomten går att sälja/köpa och vi kan få bygga hus på den. Måttband fram igen, och sen fundera och fundera. Man känner sig lite som Karl-Oskar i Utvandrarna som sätter sina pinnar i sitt nya land. "Här fanns bara vildgräs...". 
 
Nybyggare!


Ett hörn på tomten!
 
Och ett otroligt skitigt måttband, som behövde bada sina 50 meter för att kunna rullas ihop igen.
Haha, man gör något nytt varje dag!
 
 
Har du orkat läsa enda hit utan att somna? Bra jobbat! Nu är det slut, jag tänkte att det är lika bra att dra alltihop som hänt med marken hittills, så slipper ni det ett tag (eventuellt), haha! Och så håller vi tummarna kring att allt med avstyckningen går smidigt nu, papper inskickade till kommunen idag.
 
Kram på er så länge!