God jul!

Jag har startat det här inlägget flera gånger, och satt fokus på olika saker varje gång. Det är så svårt att veta hur man ska sammanfatta den här julen sådär kortfattat och inledande, med den där magiska stämningen. Ljusen som doftat kanel i flera dagar och brinner än (om än lite kortare än vanligt)? Den uppätna tomtegröten? Den goda maten? Alla fina släktingar som varit här? De fina julklapparna? Julmusiken? Stjärnorna? Eller allt på samma gång?
 
Jag vet inte, men nu är det den 27 december och julruschen är över. Julen 2018, den första i vårt hus. Tacksamhet. Det är väl ett sådant där fint ord som inte kan tjatas ut. För åh vad mycket vi har att vara tacksamma för just nu. Till att vårt hus nu äntligen står här, och att vi får bo här. Till våra familjer, som valde att komma hit på julafton och våga bryta upp traditioner som stått fasta i närmare 30 år. Det var faktiskt lite läskigt kan jag erkänna, men samtidigt skönt att rycka plåstret och våga göra något nytt. Och jag och Simon har firat jul tillsammans, för första gången någonsin. Bara det var helt fantastiskt.
 
God fortsättning på er allihopa!
 
Tomten och tallriset i hallen, något jag planerat och längtat efter länge
 
Men ingen jul utan lite rusch, och det blev verkligen tre intensiva dagar direkt efter att vi fick julledigt. 20, 21, 22 december var smackade med pyntning, städning, julgranshämtning, flyttstök, uppläggning av gardiner (tack moster för tips!), handling och mera shoppande. Inte stressigt dock, men intensivt. Vi började med granen, och hej vad mycket snö det hade kommit i skogen. Pulsandes, skrattandes och dragandes hämtade vi julgranar, till oss och till mina föräldrar. Som tur var hade den gran vi märkte ut några veckor tidigare inte tagits av någon grantjuv, så det blev faktiskt den som fick flytta hem till oss.
 
Full fart framåt!
Simon spårade väg och jag drog den andra granen bakom
 
 Resultatet!
 
Julafton genrepades faktiskt lite redan den 21 december då vi hade "lilla julafton" med några vänner. Det har blivit en kär tradition men även vi vågade byta lokal och var i vårt hus. Mycket trevligt och skönt att se att huset höll för julfirande. Tack för fint sällskap, god mat och fina julklappar.
 
Lilla julafton, mys!
 
Adventsstjärna inne och adventsgran ute
 
Sen blev det mer och mer jul här hemma!
 
 
 
Jullandskap i det smala köksfönstret
 
Julstrumpor på vänt
 
 
 
 
 
 
 
Och så blev det den 22 december och Simons familj kom hit. Att få ta emot resväskor istället för att packa de och fara själv har aldrig hänt förut då man alltid återvänt hem till de sina, så det kändes både skönt och lite konstigt. Marschaller var tända, ljusslingan på verandan uppsatt och snön låg i överflöd på gården. På juldagen kom tövädret, men det var då det. Glad över att julafton och dagarna innan fick bli så där fina.
 
Välkommen hem till oss!
(ps. Ser ni dörrkransarna? Simon ska ha creden för att ha satt upp dem, tack!)
 
Efter en första kväll tillsammans den 22a, och en 23 december med pyssel, pepparkaksbak, matlagning (heja svärmor!) och uppersittarkväll blev det då äntligen julafton. Att få öppna ett morgonpaket blev en ny grej för mig, när två familjer möts för julfirande blir det det bästa från två världar. Och några timmar senare kom min familj samt momma, moffa och morbror. Sammanlagt blev vi 14 personer på julafton. Fler än vad min familj/släkt är vana vid, och lite färre än vad Simons familj/släkt brukar ha. Skönt med öppen planlösning och att ha kök/vardagsrum så nära varandra, en sådan där hus-reflektion mitt i allt. Samt köksön, där vi kunde duka upp hela julbordet. Vi hade gott om plats både till dukning, Kalle och paketutdelning. Jag ser framemot fler firanden av olika slag framöver i huset.
 
Julafton 2018
 
Julbord
 
Gästerna än så länge kring köksön
 
I väntan på tomten...
 
...som i år blev Simon, han var skäggigast!
 
Paket öppnades och både jag och vi tillsammans fick så många fina saker. Både sådär djupt personliga för var och en, och sen lite husrelaterade "bra att ha-grejer" som stått på önskelistor i höst. Av Simon fick jag flera par fina örhängen och en elektrisk värmefilt, och i skrivande stund ligger jag under filten i soffan, med granen i sikte bakom datorskärmen. För nu, nu har det totala lugnet infunnit sig. Vi båda har haft lite svårt att varva ner, att förstå att vi är lediga. Det har varit ett intensivt år, och vi båda var i stort behov av ledighet nu när den kom. Men nu är det tid för ingenting, och idag har det varit den första HELT tomma dagen, en sådan där dag där ingenting finns på agendan.
 
Jullov
 
Det börjar närma sig den 28 december. Dan före dan före dan före dan före nytt år. Helt otroligt, nyåret förra året känns ändå inte så länge sen. Men åh så mycket som har hänt detta år. Från endast uppsatta ytterväggar har vi både fått ett färdigt hus, spacklat, målat, flyttat in, jobbat, upplevt tråkigheter och roligheter och nu närmast firat vår första jul här. 2018 har varit ett bra år, ett år som jag tar med mig bland de varma minnena. Vissa år vill man ju bara "ha bort" men så känner jag inte med 2018. Dock ser jag verkligen fram emot nästa år, att få uppleva en vårvinter, vår och sommar här.
 
Men först, mera ledighet i juletid. Så hörs vi närmare det nya året!
 
Stor julkram på er,
från oss!